Pad kvota, kao faktor klađenja

S obzirom da smo u poseldnjih nekoliko dana izuzetno intezivno pratili dešavanja na kladioničarskom tržištu praćenjem kvota u evropskim kladionicama, a posebno na Betfairu, pokušaćemo da prenesemo neka naša višegodišnja iskustva, kada je ovaj faktor klađenja u pitanju. Namerno kažem faktor, jer obrt novca i kretanje kvota treba da bude samo jedan od nekoliko faktora koji se moraju sagledati pre nego što se plasira novac i izvrši opklada.

U toku sezone, na stotine i stotine utakmica se dešavaju padovi kvota u odnosu na ono što su kladionice postavile kao početne kvote za određenu utakmicu.
Kvote padajau isključivo iz dva razloga:

– kada kladionice procene da početna kvota koju su postavili na određeni ishod više ne odražava realnu verovatnoću ishoda tog događaja, odnosno kvota se menja zbog određenih okolnosti koje su se promenile u odnosu na momenat kad je kladionica formirala početnu kvotu (razlozi mogu biti nebrojeni: povrede ključnih igrača neposredno pred utakmicu, promene termina utakmica, promene vremenskih uslova itd…)

– kada je povećan priliv novca na određeni ishod, koji automatski obara kvotu. Povećan priliv novca opet može biti iz čisto sportskih razloga koje smo navodili, ili zbog sumnjivih radnji koje su vezane za određeni meč.

Pad kvote znači siguran dobitak?

Naravno da je odgovor: NE!

Ukoliko sami primetite, ili vam neko prenese informaciju da je neka kvota u padu za određenu utakmicu, ne smete nikako tu informaciju uzeti isključivo kao presudnu, bez provere ostalih faktora važnih za klađenje, i slepo slediti pad kvote i ulagati svoj novac.
Naročito svoj novac ne smete ulagati po kvotama koje su nisko spuštene u odnosnu na početne, dakle ako ste zakasnili da uplatite po početnim kvotama, ne uplaćujte po kvotama koje su po pravilu i niže od relanih, jer prilikom spuštanja kvota kladionice ih spuštaju često i niže nego što je to potrebno, i takve kvote više ne sadrže u sebi nikakvu vrednost za igru.
Na dugoročnom planu, jer klađenje je dugoročan posao u kome brze love nema, sigurno ćete biti u minusu ako budete prihvatali da se kladite po bilo kojoj ceni i bilo kojim kvotama.

Pad određene kvote treba da vam bude samo signal, lampica koja je upalila alarm, da pretresete sve neophodne stvari vezane za utakmicu na kojoj se desilo pomeranje kvota, da pronađete sve informacije i saznate zašto su se kvote pomerile na toj utakmici, i tek onda, kad sve sagledate, donesete odluku da li ćete se kladiti ili ne.

Betfair, padovi kvota, moja iskustva

Kladim se na Betfairu već nekoliko godina, i gotovo sve svoje opklade plasiram na ovom exchange servisu. Svakodnevno posmatram dešavanja na ovom kladioničarskom tržištu, proveravajući sve utakmice koje su u ponudi i mogu da kažem da se pojavljuju određene stvari koje su karakteristične, a vezane su za pad kvota.

Ono što treba znati je da je samo klađenje na Betfairu jako slično dešavanjima na finansijskim berzama, kvote se kupuju i prodaju, kao što se kupuju i prodaju akcije, tako da nije lako odlučiti kad određenu kvotu kupiti ili prodati, ili nije lako proceniti kakav će trend kvota za određeni meč biti u okviru recimo 5-6 sati i na osnovu toga odlučivati da li treba čekati ili se odmah kladiti na određeni ishod.

Pad kvote na dan utakmice, nekoliko sati pred pocetak meča

kada se desi da su kvote mirovale na određenoj utakmi od momenta njihovog postavljanja u liste do dana odigravanja utakmice, i ako onda dođe do velikih uplata koje obaraju kvotu, i to samo nekoliko sati pre početka utakmice, kao što je to recimo bio slučaj sa utakmicama Ekranas-Elbasani ili FK Baku-Sioni na koje smo skrenuli pažnju na našem portalu, to obično znači da će se utakmica i završiti onako kako je sugerisao pad kvota, odnosno onako kako je sugerisao tok novca koji je oborio kvote.
U tom slučaju, treba reagovati brzo ukoliko već želite da se kladite na ishod za koji kvota pada, jer će kvote do samog početka padati, odnosno biće nepovoljnije.

Pad kvote dan ili više, pre početka meča i njen ponovni rast

Dešava se da za određene utakmice rano počnu da kruže određene informacije koje sugerišu da se određeni ishod treba uplaćivati. Nije redak slučaj da je to i dan, dva ranije pre početka meča.
U prvom momentu dolazi do obaranja kvote u odnosu na početnu, nakon toga dolazi do stabilizacije kvota, a na sam dan utakmice i naročito na sat, dva do početka meča, kvota koja je bila u padu na početku, sada ponovo raste.
Razlozi naravno mogu biti mnogi, ali jedan od onih koji je čest slučaj na Betfairu je sledeći:

kao što je poznato, na Betfairu se osim klasičnog klađenja, igrač može staviti i u poziciju kladionice, da prima kod sebe uplate od drugih igrača.
Broj korisnika Betfaira se meri stotinama hiljada. Kada se desi pad kvota, mnogi od njih u svojim lokalnim zemljama ili online kladionicama brzo reaguju, kupuju kvote po povoljnoj ceni i kasnije ih praktično prodaju po iznosu koji je za njih povoljan.
Zbog toga, dešava se da je velika sumna novca uplaćena na određeni ishod, dan, dva pre utakmice, a na sam dan tog meča igrači koji su bili kupci, oslobađuju se tog nova, odnosno kvota na koje su uplaćivali novac, prodajući ih drugim igračima. Kada se ne poklope ponuda i tražnja, i ako je tražnja na dan odigravanja meča manja, kvota jednostavno ponovo raste!

To je jedan od faktora za rast kvote koja je prvobitno bila u padu.

Drugi, može biti sledeći:
recimo da je utakmica nameštena, i da to zna samo mali broj ljudi.
Dan, dva pred utakmicu se pušta u javnost lažna informacija da je meč namešten na određeni ishod. Pušta se u opticaj određena suma novca koja će biti inicijalna kapisla za pad kvote.
Slede masovne uplate i “malih igrača” koji nemaju tačnu informaciju. Kvota na taj ishod pada i dalje, dok na ostale ishode, normalno srazmerno tome raste. Grupa ljudi koja je upletena u taj posao, i koja zna tačan ishod čeka sam dan meča, i onda uplaćuje svoj novac na tačan ishod, po mnogo većim kvotama koje su nastale pomeranjem tržišta, vraćaju novac koji je bio praktično bačen kao mamac i ostvaruju određeni profit.

Ova dva slučaja koje sam naveo jesu karakteristična, ali se ne mogu uzeti kao zakonitost koja je nepromenljiva i uvek ostvarljiva, jer samo tržište kvota, i klađenje zavisi od nebrojeno faktora koji mogu da promene procenu onoga što se smatra da će se dogoditi.