Osnovna pravila klađenja na američke sportove

Klađenje na američke sportove, NBA, NFL I NHL ligu na našim prostorima još uvek nije toliko masovno kao klađenje na fudbal, ali svakako postaje sve popularnije. Takođe, smatramo da klađenje na ovim prostorima na američke sportove kod nas možete biti još uvek vrlo isplativo s obzirom da u zemlji postoji samo par kladionica koje maksimalno dobro izbacuju hendikepe I kvote za pojedine utakmice, dok ima onih manjih kladionica čije greške se mogu uhvatiti.
Za tekst koji sledi, naslovi I manji deo sadržaja I razmišljanja su preuzeti od Tedija Sevranskog cenjenog američkog hendikepera, dok je ostali sadržaj deo mojih razmišljanja I iskustva vezanih za klađenje na američke sportove.
Takođe veliki deo saveta se može primeniti I na klađenje na bilo koje druge sportove.

Ne kladite se na loše hendikepe!

Pravi igrači prepoznaju I vrednost pola poena nekog hendikepa!
Recimo, svake subote u utakmicama američke koledž košarkaške lige (zastupljena je na Pinnacle kladionici I gotovo svim ozbiljnim kladionicama) postoji bar 5-6 utakmica koje su odlučene gledajući postavljeni hendikep, sa samo jednim košem! Potrebno je da imate otvorene naloge kod nekoliko online kladionica (pogledajte koje online kladionice BetAdvice preporučuje) I izaberite najbolji ponuđeni hendikep. Takođe, uporedite ponude lokalnih kladionica sa onim što se nudi na internetu kako bi u potpunosti bili informisani koji su realni hednikepi za pojedine utakmice, I iskoristite ono što nude domaće kladionice ako su im odstupanja u ponuđenim hendikepima veća od realnih.
Poredjenje možete napraviti sa kladionicama kao što su www.pinnacle.com ili www.betcris.com dok pomeranje kvota možete pratiti I u okviru sajta www.vegasinsider.com
Nemojte zanemarivati vrednost jednog koša, recimo ukoliko imate 20 opklada nedeljno ili ukoliko imate oko 1000 opklada godišnje na američke sportove, vrlo je verovatno da će te ukoliko birate najbolju ponudu I vodite računa o svakom košu za postavljeni hendikep, imato 10 do 15 dobitnih opklada više, plus 10 do 15 opklada za koje vam je novac vraćen (ukoliko se kladite online I rezultat se završi sa razlikom koja je identična postavljenom hendikpeu protiv koga se kladite ulog vam se vraća).
Svedite tu I na matematiku, ukoliko je vaš ulog 2% od ukuopne banke koju ste izdvojili za klađenje, tih 15 do 20 dobitnih betova koje će te ostvariti zahvaljujući jednom poenu znače I 30-40% pozitivnijeg stanja vaše banke! Apsolutno brojka koja nije zanemarljiva!

Igrajte singlove, ne igrajte kombinovane tikete!

Profesionalni igrači koji žive od klađenja klade se igrajući singlove, a ne kombinovane tikete sa više parova! Za one koji se klade iz zabave taj odnos je 50:50 dok je neverovatno veliki broj onih koji uopšte ne uplaćuju singlove! Većina objašnjava to rečima da im nedostaju novčana sredstva da bi im dobitak kroz singl igru bio zadovoljavajući, ali zar nije bolji I bilo kakav mali dobitak od bilo kakvog gubitka?
Nemojte biti razočarani promašajima na singlove tokom jedne nedelje, jer imajte na umu da na klađenje gledate kao dugorčnu investiciju I da se računi svode nakon dužeg perioda. Profesionalci su zadovoljni ukoliko tokom dana ostvarju skor od 3-2 ili 12-8 tokom nedelje!
Amateri vole da igraju tikete na kojima se nalazi mnogo parova jer za mali ulog žele veliki dobitak, što se generalno vrlo retko dešava. Nema lakih para I nema brze zarade od klađenja!

Obratite pažnju na rezultate po periodima ne samo na kranji rezultat!

Mnogi zbog lenjosti, ili nemanja dovoljno slobodnog vremena obraćaju pažnju samo na konačni rezultat određene utakmice, ne obraćajući pažnju na to šta se dešavalo tokom utakmice po četvrtinama ili drugim periodima igre, niti čitaju izveštaje sa odigranih utakmica.
U današnje vreme satelitske televizije vrlo je lako nabaviti satelitski komplet po pristupačnoj ceni I pratiti mnoge događaje uživo što je velika prednost jer ukoliko gledate samo brojke konačnog rezultata one itekako mogu da prevare I ne daju realnu sliku o tome šta se dešavalo na meču!

Iskoristite value!

Bukmejkeri koji prave kvote I određuju hendikepe vrlo dobro znaju kako će javnost I većina igrača reagovati kada oni izađu sa svojom ponudom. Većina prosečnih igrača svoj novac poklanja tzv.public opkladama ili public timovima. Pod terminom public timova misli se na one timove koji su u samom vrhu svojih konferencija ili divizija. Profesionalci vrlo često preskaču ovakve timove ili se klade na autsajdere kad procene da su hendikepi nerealno visoko postavljeni na autsajdere. Svoju pažnju više koncentrišu na one timove koji su dobri, ali koji još nisu masovno zapaženi od strane javnosti. Profesionalci se češće klade kontra public timova nego na njih! Recimo novac se ulaže na autsajdera po hendikepu od 6 koševa kada po svim procenama, ali zbog očekivanog masovnog novca javnosti, bi taj hendikep trebao biti ne više od četiri koša. Tad postoji value, momenat kada kvota ne pokazuje pravu verovatnoću ishoda događaja, kada je povoljnja od realnog stanja!
Temlejnom analizom statističkih podataka I trenodva tima u određenim periodima vremena aktuelnoj formi I na osnovu zdravstvenog biltena igrača, procenite da li su postavljeni hendkipe realni, I na koju stranu kladionice vuku masu da uplaćuje svoj novac. Iskoristite ono što drugi ne primećuju!

Budite pametni I oprezni kad ste u lošem periodu/nizu vaših opklada!

Najčešća greška koju neiskusni igrači prave je da podižu visnu svojih uloga za singl opklade kada upadnu u lošu seriju ili u loš niz gubitničkih opklada.
U pokušaju da vrate izgubljeno pod uticajem predhodnih gubitaka, gubi se uobičajeno strpljenje I racionalnost kod izbora opklada pa suma igubljenog novca postaje još veća.
Oni koji se bave klađenjem profesionalno, I koji računaju na profit na duge staze znaju da su loši periodi neminovni I na njih računaju. Ne upadaju u paniku prilikom pojavljivanja ovih loših nizova, ulozi su I dalje po unapred određenom sistemu upravljanja novcem određenom za klađenje (money management).
Nasuprot tome, profesionalni igrači kada su u dobitnom nizu, osete to, ponekad I za određeni procenat podižu svoje uloge koristeći taj dobar niz.
Dakle stvar je vrlo prosta, ne pokušavajte da prepolovite svoj loš niz, ne idite kontra njega podižući svoje uloge, suprotno tome, iskoristite vaše dobre periode u klađenju kad osećate da vam ide dobro, kad ste u dobrom fizičkom stanju I čiste glave birate vaše opklade, tad “jašite” vaš pobednički niz.