Money management

Money management ili upravljanje novcem je ključno oružje svakog kladitelja u borbi protiv kladionice. Ono mu pomaže da prevlada teška razdoblja, a zahtijeva disciplinu i strpljenje.
Money management sistema ima jako puno. Većina ih je toliko komplicirana da vam treba tjedan dana da ga svladate, a vrijednost im je vrlo upitna.

Mi ćemo vam predstaviti vrlo jednostavni sistem koji se dosada, na duge staze, pokazao najboljim. Njegovu valjanost potvrđuje to što je to sistem kojeg upotrebljava većina profesionalnih kladitelja.

A sistem glasi: single oklade i uvijek jednak ulog. Znači nema dublova, triplova i ostalih narodnih listića. Ako favorizirate Milan, Barcelonu i Manchester United nemojte ih stavljati na jedan listić, nego ih odigrajte odvojeno. Ako pogodite sva tri… super, ali će se puno češće dogoditi da ćete pogoditi samo dva susreta. Čak i ako pogodite samo jedan to nije katastrofa. Bar ste vratili dio uloga. A kad stavite sva tri susreta na jedan listić onda je sve ili ništa, pri čemu se naravno ništa puno češće dogodi.

Drugi dio ovog sistema su jednaki ulozi na sve oklade. To je iz razloga što kad se variraju ulozi vrlo je lako izabrati više gubitnika nego dobitnika. Pogledajmo opet naša tri favorita: Milan, Barcelona i Manchester United. Koeficijent na sve tri ekipe je 1.8, ali vi smatrate da je Barcelona najveći favorit i na nju ulažete 200kn. Milan i Manchester United su nešto manji favoriti i na njih ulažete po 100kn. Na žalost dvije manje oklade su pobijedile, a “sigura” na Barcelonu je izgubila. I tako unatoč činjenici da ste izabrali više dobitnika nego gubitnika vi ste u gubitku 40kn. Dok u slučaju da ste igrali s jednakim ulozima bi bili u dobitku  60kn. Zaključak je da variranjem uloga ni pogađanje više dobitnika od gubitnika ne garantira profit.

Sljedeće što treba odrediti je koliko velik ulog treba biti za svaku okladu?  Taj ulog mora biti takav da zarada bude zadovoljavajuća, ali opet ne toliko veliki da izgubite cijelu banku za vrijeme gubitničkog niza. Veličina banke će također odrediti veličinu vašeg uloga. A evo zašto.
Večina  početnika počinje s nekoliko stotina do tisuću kuna. Igrači koji imaju veliku banku imaju ulog od 1 – 3% banke. Na primjer s bankom od 10000kn ulog bi bio 200kn. Ali ako počinjete sa samo 500kn vaš ulog bi bio 10kn, što morate priznati ni nije nešto uzbudljivo. Zato ako imate malu banku u početku morate imati malo agresivniju taktiku i ulog bi vam trebao biti 5 – 7% banke.

Igrači s velikom bankom moraju biti konzervativniji s veličinom uloga i on se treba kretati od 1 – 3%. Oni imaju više za izgubiti i zaštita njihove investicije postaje vrlo bitna stvar. Jer nije isto izgubiti par stotina kuna i par desetaka tisuća. Morate misliti što će se dogoditi ako izgubite, jer gubitci iako nepoželjni su stvarnost i događaju se. Razumni kladitelj prihvaća rizik, razumije ga i donosi odluke sukladno tome.

Znači ključ dobrog money managementa su single oklade i jednaki ulozi unaprijed određene veličine. Teži dio je pridržavati se ovoga kod baš svake oklade. Naravno postoje oni koji pogode i listić s 10 parova ili sve svoje novce stave na jednu utakmicu i dobiju. Ali je puno više onih koji nemaju takvu sreću ili svoju “sreću” ne uspiju održati na duge staze i na kraju sve vrate kladionici. Metoda malih uloga je puno manje turbulentna i postiže pozitivne rezultate na duge staze. Nakon što uspijeh počne pristizati i banka počne rasti potrebno je podizati veličinu uloga, najbolje kada banka naraste bar 20 -30%. Na primjer ako smo krenuli s 10000kn i ulog nam je 2% tj. 200kn i vremenom nam se banka poveća na 15000. Ponovo izračunamo ulog pa je sada 2% = 300kn.